t/m 30 oktober 2022

Tip: Landgoed Anningahof

30 oktober 2022 | Hessenweg 9, 8028 PA Zwolle

Beeldenpark Landgoed Anningahof opent de poorten weer voor het publiek. Wat dit beeldenpark aan de rand van Zwolle al sinds haar oprichting in 2004 uniek maakt is het bijzondere landschap en de verrassende sculpturen van gerenommeerde Nederlandse beeldhouwers. Bij de opening in 2022 vindt het publiek een avontuurlijke uitbreiding van de beeldencollectie en een steeds meer volgroeide beplanting. Er was nog nooit zoveel te zien en te beleven op Landgoed Anningahof.

In de afgelopen jaren had het landgoed met tal van problemen te maken. Vanwege provinciale herindelingsplannen moest het park opnieuw worden opgebouwd; bovendien had Landgoed Anningahof, net als andere culturele instellingen in Nederland, te maken met restricties als gevolg van de coronapandemie. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan wegen en park klaar en is de nieuwe beplanting tot volle wasdom gekomen.

Nederland kent verschillende beeldenparken waarvan vele zijn opgezet door particulieren, zoals dat ook bij Landgoed Anningahof gebeurde. Het park onderscheidt zich door de hoge kwaliteit en de verscheidenheid van de getoonde beeldhouwwerken. De alsmaar groeiende en wisselende collectie kan de vergelijking doorstaan met de collecties van hoogwaardige beeldentuinen als het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Middelheimmuseum in Antwerpen. Terwijl deze parken zich richten op de internationale beeldende kunst, richt Landgoed Anningahof zich op de Nederlandse beeldhouwkunst.

Volledigheid streeft hij niet na, zo vertelt Anninga over de keuzes die hij maakt. Hij wil ontwikkelingen slechts in hoofdlijnen tonen. “Ik ben me ervan bewust dat niet alle stromingen en niet alle bekende beeldhouwers zijn vertegenwoordigd”.

Hib Anninga, oprichter en eigenaar van dit unieke beeldenpark, grijpt het nieuwe seizoen aan om een nieuwe impuls te geven aan de beeldencollectie. Zoals altijd toont Landgoed Anningahof ook in 2022 sculpturen van een vaste kern oude meesters, waaronder Armando, Cornelius Rogge en Auke de Vries, en opnieuw worden zowel oude als recente sculpturen getoond van een grote groep bekende beeldhouwers, waaronder Henk Visch, Tom Claassen, Elisabeth Stienstra, Bastienne Kramer, Herman Lamers, Karin Arink en Joost van den Toorn.

Omdat hij met de tijd wil meegaan, en dus niet alleen kunstenaars wil tonen die zich al lang hebben bewezen, nodigde hij dit jaar zo’n 20 veelbelovende jonge kunstenaars uit die nog nooit exposeerden op Landgoed Anningahof. Met de komst van de jongste generatie ruimtelijk werkende kunstenaars is niet alleen de collectie uitgebreid, maar is ook het karakter van het beeldenpark veranderd. Zo zijn er opvallend veel installaties te zien, gemaakt van traditionele én moderne materialen, die intieme relaties aangaan met de prachtige natuurlijke omgeving waarin ze zich bevinden. Met zijn beeldenpark wil Hib Anninga dan ook mensen trekken die zowel geïnteresseerd zijn in bijzondere planten als in de beeldende kunst. De waarde van die combinatie valt volgens hem niet te onderschatten.

Donatie
Leuk om te vermelden dat het beeld van Chris Peterson mede dankzij een donatie van Zwolse Kunstvrienden tot stand is gekomen. We krijgen later deze zomer nog een toelichting van de beeldhouwer in de Anningahof.

Geopend van 15 mei t/m 30 oktober 2022
Woensdag t/m zondag van 13.00-18.00

Kijk voor meer informatie en prijzen op www.anningahof.nl.

 

Inloggen
 
Word lid