Verbinding, de fysieke beelden van Henry Moore

Lezing: Henry Moore, Verbinding

19.30 | 26 juni 2023 | Stadkamer, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle

De Britse beeldhouwer Henry Moore (1898-1986) is vooral bekend om zijn liggende figuren. In veel van zijn sculpturen valt een menselijke figuur te herkennen die ontspannen achterover ligt en met een arm op de aarde rust. Zijn Reclining figures lijken geïnspireerd te zijn op een pre-Colombiaans beeldje van Chacmool, de Geest van de Regen, een menselijke figuur die zich heeft uitgestrekt op de aarde.

De verbondenheid met de aarde zie je ook terug in andere beelden die Henry Moore maakt, waarbij hij zich laat inspireren door natuurlijke objecten, zoals een schelp, een bot of een steen. Er zit vaak iets van een omhulling in zijn werk, een natuurlijk gevoel van ‘thuis zijn’ in de gebeeldhouwde vorm en in de omgeving.

Na de oorlog maakt Moore ook grote bronzen sculpturen die altijd een natuurlijke, ‘omhullende’ vorm hebben. In 1955 wordt in (herrijzend) Rotterdam de muur van het Bouwcentrum gedecoreerd met een bakstenen Wall Relief van Henry Moore; de ‘Muur van Moore’. Menselijke/natuurlijke vormen doemen op uit het metselwerk.

Bij Henry Moore zijn menselijke vormen en de omgeving op een vanzelfsprekende en ontspannen manier met elkaar verbonden. De sculpturen rusten in de omgeving. Of ze rijzen eruit op. Zijn beeldhouwwerk brengt in herinnering dat wij verbonden zijn met de natuur.

De lezing wordt gegeven door Hans van der Gaarden, de Man van Taal, die ons al een paar keer eerder trakteerde op mooie beelden en verhalen.

De lezing is een mooie voorbereiding op onze excursie naar Beelden aan Zee op zaterdag op 22 juli 2023. Meer info daarover volgt binnenkort.
Volg Man van Taal ook op Facebook.

 

Beelden van Henry Moore:


1955 Wall Relief, baksteen, ‘Muur van Moore’, Rotterdam


1958, Reclining Figure, Travertijn, Unescogebouw, Parijs

 


1972-1973, Large Four Piece Reclining Figure, brons, Caldic Collection, Wassenaar

Foto’s: Hans van der Gaarden