Historie

Het ontstaan van de vereniging van Vrienden in 1956 was te danken aan het inzamelen van gelden voor een zilveren broodschaal voor het Provinciaals Overijssels Museum.
De oprichting van het museum in 1883 werd een feit toen de VORG (Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis) haar 25-jarig bestaan vierde en de tentoonstelling van haar voorwerpen de eerste collectie van het museum werd.

In 1956 werd de Vriendenverenigingopgericht met 90 leden waar we in het bestuur bekende Zwolse namen als mr. J. ten Doesschate en de erven J. J. Tijl tegenkomen. ‘Ware vriendschap is wederzijds’ werd de leuze. In 1995 veranderde het museum in Stedelijk Museum waardoor de Vrienden de statuten wijzigden waarmee ook hun naam: Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle. Doel van de Vrienden bleef gelijk met name het museum ondersteunen met bijdragen voor kunstaankoop en restauratie als ook naast lezingen en excursies, supporter zijn van het museum.

In 2018 is na 62 jaar de vereniging van Vrienden van het Stedelijk museum veranderd in de naam Zwolse Kunstvrienden. Aanleiding is het opheffen van het Stedelijk Museum. Zelfstandig gaat de vereniging van cultuur- en kunstliefhebbers verder onder de naam Zwolse Kunstvrienden. Zie verder ‘Over ons’.