'Museum in de maak', geestelijk opvolger van Stedelijk Museum Zwolle

ANNO nieuw cultuurcentrum Zwolle

1 januari 1970 | Sassenstraat, pand voormalig Tamse Wiertz

Het cultureel belevingscentrum dat in de binnenstad van Zwolle komt heet Anno. Het is de geestelijk opvolger van Stedelijk Museum Zwolle. Erfgoed en archeologie krijgen er een plek, net als de stadsarchieven. ,,Met de collectie als middel om verhalen van Zwolle te vertellen’’, zegt Vincent Robijn van stichting Allemaal Zwolle.

Het belevingscentrum is op de tijdelijke locatie aan de Sassenstraat. Die wordt de komende jaren gebruikt, omdat het Drostenhuis aan de Melkmarkt wordt hersteld na een felle brand in 2017. Uiteindelijk komt Anno in het Drostenhuis, het historische pand en de moderne nieuwbouw, waarin eerder Stedelijk Museum Zwolle zat.
Op initiatief van een aantal inwoners van de stad en de gemeenteraad krijgt ook archeologie een plek in het historisch centrum.

“Thema’s als verbinding, bezinning, ‘samen leven’ en ‘kennen en kunnen’ willen we laagdrempelig en persoonlijk maken. Bijvoorbeeld door een gezicht te geven aan historische verhalen’’, zegt Robijn

Daarbij wordt het Drostenhuis een fictief logement voor ‘bewoners’ die aan elkaar worden gekoppeld.
Robijn noemt als voorbeeld het koppelen van patriot Joan Derk van der Capellen aan muzikant Typhoon. ,,Zij zouden met elkaar in gesprek kunnen gaan als het ware. Dit is een voorbeeld hè, Typhoon hebben we nog niet benaderd’’, vertelt Robijn.

Foto: Vincent Robijn, directeur Allemaal Zwolle & Historisch Centrum Overijssel

Inloggen
 
Word lid