Even voorstellen
Zwolse Kunstvrienden is een inspirerende vereniging van ruim 300 kunstkenners en kunstontdekkers, die lezingen en excursies organiseert over beeldende kunst in brede zin, waaronder architectuur, design, film en video. Daarnaast ondersteunt de vereniging lokale professionele kunstinstellingen.
Als vereniging gaan we graag samenwerkingsverbanden aan met professionele kunstinstellingen die bij de doelstelling van de Zwolse Kunstvrienden passen, zoals Landgoed Beeldentuin Anningahof, Filmtheater Fraterhuis, Academiehuis Grote Kerk en ANNO, Stadsmuseum Zwolle.

Lange historie
De vereniging heeft een lange historie. Onder de naam Vriendenvereniging werd geld ingezameld voor een zilveren broodschaal voor het Provinciaals Overijssels Museum (POM). Dit museum werd opgericht in 1883 toen de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) haar 25-jarig bestaan vierde en een tentoonstelling van haar voorwerpen de eerste collectie van het museum vormde.

Vriendenvereniging
In 1956 werd de Vriendenvereniging officieel opgericht, met 90 leden, waarbij we in het bestuur bekende Zwolse namen als mr. J. ten Doesschate en de erven J. J. Tijl tegenkomen. Ware vriendschap is wederzijds was toen de leuze.

Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle
In 1995 veranderde de naam van het museum in Stedelijk Museum en de naam van de Vriendenvereniging  in Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle. Het doel van de Vrienden bleef gelijk: het museum ondersteunen met bijdragen voor kunstaankoop en restauratie, het organiseren van lezingen en excursies, en supporter zijn van het museum.

Zwolse Kunstvrienden
Na de sluiting van het Stedelijk Museum Zwolle besloot de vereniging in 2018 zelfstandig door te gaan onder de naam Zwolse Kunstvrienden. De scope van oude en moderne kunst is uitgebreid met hedendaagse kunst, architectuur, design, film en video. De nieuwe slogan werd Samen gaan voor kunst.

ANNO
Het Stedelijk Museum is in 2022 verdergegaan onder de naam ANNO, Stadsmuseum Zwolle. Samen met de nieuwe directeur Germa Greving onderzoeken we onze hernieuwde vriendschap en denken we als klankbordgroep mee over de koers.

Onze activiteiten

  • 3 à 4 busexcursies per jaar naar mooie en bijzondere tentoonstellingen in Nederland
  • 3 à 4 lezingen over kunst, aansluitend bij de excursies
  • kleine excursies in en om Zwolle
  • bezoek aan de kunstfilms in Filmtheater Fraterhuis op de maandagavond
  • nieuwjaarsborrel

Kosten
Lidmaatschap van de vereniging kost €25 per jaar. Deelname aan de activiteiten is tegen kostprijs: lezingen ca €10, excursies ca €60-75 bij gebruik van uw eigen museumkaart. Voor de kunstfilms koopt u zelf uw kaartje bij het Fraterhuis en bieden we u na afloop samen met het Fraterhuis een lekker glaasje aan.

Bestuur
Anita Middel (voorzitter, info@anitamiddel.nl)
Elly Hakkers (secretaris, info@zwolsekunstvrienden.nl)
Joost Govers (penningmeester)
Margriet Jansen (excursies, tel. 06-21586976)
Riet Overberg (excursies)

Zakelijk adviseur
Han de Carpentier Wolf

Vraagbaak collectief geheugen
oud-voorzitter Annelies Levison

IBAN: NL92INGB0004159955
RSIN: 8042.56.810
KvK: 40060289

Statuten van de Vereniging Zwolse Kunstvrienden
Financieel Reglement Goede Doelen
Privacyverklaring
Governance Code Cultuur

Jaarrekening 2023
Begroting 2024
Jaarverslag 2023
Verslag ALV 2023

Verslag ALV 2024

ZKV Beleidsplan 2023-2025

ZKV – BD – standaardform publicatieplicht ANBI – 2022-06-27