Zwolse Kunstvrienden bestaat al sinds 1956, aanvankelijk onder de naam Vrienden van het Stedelijk Museum. Het is een inspirerende vereniging van kunstkenners en kunstontdekkers, die lezingen en excursies organiseert over beeldende kunst in brede zin, waaronder architectuur, design, film en video. Daarnaast ondersteunt de vereniging lokale professionele kunstinstellingen.

Ontstaan
Het ontstaan van de Vrienden is te danken aan het inzamelen van gelden voor een zilveren broodschaal voor het Provinciaals Overijssels Museum (POM). De oprichting van het museum in 1883 werd een feit toen de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) haar 25-jarig bestaan vierde en de tentoonstelling van haar voorwerpen de eerste collectie van het museum werd. In 1956 werd de Vriendenvereniging opgericht met 90 leden, waarbij we in het bestuur bekende Zwolse namen als mr. J. ten Doesschate en de erven J. J. Tijl tegenkomen. Ware vriendschap is wederzijds was toen de leuze. In 1995 veranderde de naam van het museum in Stedelijk Museum en de naam van de Vriendenvereniging  in Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle. Het doel van de Vrienden bleef gelijk: het museum ondersteunen met bijdragen voor kunstaankoop en restauratie, het organiseren van lezingen en excursies, en supporter zijn van het museum.

Samen gaan voor kunst
De naam Zwolse Kunstvrienden is ontstaan in 2018 toen de vereniging van Vrienden van het Stedelijk Museum na de sluiting van het Stedelijk Museum Zwolle besloot zelfstandig door te gaan. De scope van oude en moderne kunst is uitgebreid met hedendaagse kunst, architectuur, design, film en video. De slogan van de de nieuwe vereniging werd Samen gaan voor kunst. Het Stedelijk Museum is inmiddels verdergegaan onder de naam ANNO, Museum in de maak en heeft 12 mei 2022 feestelijk zijn deuren geopend.

Samenwerking
Als vereniging gaan we graag samenwerkingsverbanden aan met professionele kunstinstellingen die bij de doelstelling van de Zwolse Kunstvrienden passen, zoals Landgoed Beeldentuin Anningahof, Filmtheater Fraterhuis, Academiehuis Grote Kerk,  Stichting Allemaal Zwolle en natuurlijk het nieuwe ANNO, Museum in de maak.

Activiteiten

  • 3 à 4 busexcursies per jaar naar mooie en bijzondere tentoonstellingen in Nederland, met een lezing ter voorbereiding vooraf
  • kleine excursies in en om Zwolle
  • bezoek aan de kunstfilms van Arts in Cinema in Filmtheater Fraterhuis op de maandagavond
  • nieuwjaarsborrel

Bestuur
Anita Middel (voorzitter, info@anitamiddel.nl)
Elly Hakkers (secretaris, info@zwolsekunstvrienden.nl)
Joost Govers (penningmeester)
Margriet Jansen (excursies, tel. 06-21586976)
Riet Overberg (excursies)

Zakelijk adviseur
Han de Carpentier Wolf

Vraagbaak voor ons collectief geheugen
oud-voorzitter Annelies Levison

IBAN: NL92INGB0004159955
RSIN: 8042.56.810
KvK: 40060289

Statuten van de Vereniging Zwolse Kunstvrienden
Financieel Reglement Goede Doelen
Privacyverklaring
Governance Code Cultuur

Jaarrekening 2021
Begroting 2022
Jaarverslag 2021
Verslag ALV 2021 

Verslag ALV 2022

Beleidsplan 2020-2022

ZKV – BD – standaardform publicatieplicht ANBI – 2022-06-27