De naam Zwolse Kunstvrienden is ontstaan in 2018 toen de vereniging van Vrienden van het Stedelijk Museum na de sluiting van het Stedelijk Museum Zwolle besloot door te gaan. De scope van oude en moderne kunst is uitgebreid met hedendaagse kunst, architectuur, design, film en video. De slogan van de de nieuwe vereniging werd ‘Samen gaan voor kunst’. Het Stedelijk Museum gaat inmiddels verder onder de naam ANNO, onder leiding van HCO-directeur Vincent Robijn en onder de paraplu van de stichting Allemaal Zwolle.

Samenwerkingsverbanden worden aangegaan met professionele kunstinstellingen die bij de doelstelling van de Zwolse Kunstvrienden passen, zoals Landgoed Beeldentuin Anningahof, met filmtheater Fraterhuis, Academiehuis Grote Kerk en  Stichting Allemaal Zwolle.

Activiteiten van de Zwolse Kunstvrienden zijn lezingen, atelierbezoeken, excursies in Nederland en korte meerdaagse excursies, zoals afgelopen jaren naar Oekraïne, Armenië, Griekenland, Polen, Roemenië.

Het ontstaan van de vereniging van Vrienden is te danken aan het inzamelen van gelden voor een zilveren broodschaal voor het Provinciaals Overijssels Museum. De oprichting van het museum in 1883 werd een feit toen de VORG (Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis) haar 25-jarig bestaan vierde en de tentoonstelling van haar voorwerpen de eerste collectie van het museum werd. In 1956 werd de Vriendenvereniging opgericht met 90 leden, waarbij we in het bestuur bekende Zwolse namen als mr. J. ten Doesschate en de erven J. J. Tijl tegenkomen. ‘Ware vriendschap is wederzijds’ werd de leuze. In 1995 veranderde de naam van het museum in Stedelijk Museum, waardoor de Vrienden de statuten wijzigden en ook hun naam: Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle. Het doel van de Vrienden bleef gelijk: het museum ondersteunen met bijdragen voor kunstaankoop en restauratie, het organiseren van lezingen en excursies, en supporter zijn van het museum.

Bestuur
Anita Middel (voorzitter)
Elly Hakkers (secretaris)
Joost Govers (penningmeester)
Annelies Levison (website & meerdaagse excursies)
Margriet Jansen (excursiecommissie)

Excursiecommissie
Margriet Jansen 06-21586976
Riet Overberg

Zakelijk adviseur
Han de Carpentier Wolf

IBAN: NL92INGB0004159955
RSIN: 8042.56.810
KvK: 40060289

Statuten van de Vereniging Zwolse Kunstvrienden
Financieel Reglement Goede Doelen
Privacyverklaring
Governance Code Cultuur
Begroting 2019