De nieuwe naam Zwolse Kunstvrienden is ontstaan in 2018 na de sluiting van het Stedelijk Museum Zwolle. De scope van oude en moderne kunst wordt uitgebreid met hedendaagse kunst, architectuur, design, film en video. De slogan van de Vrienden is ‘Samen gaan voor kunst’, wat de bredere doelstelling van de nieuwe vereniging omvat.  (Het Stedelijk Museum gaat verder onder de naam ANNO, onder leiding van HCO-directeur Vincent Robijn en onder de paraplu van de stichting Allemaal Zwolle.)

Samenwerkingsverbanden worden aangegaan met professionele kunstinstellingen die bij de doelstelling van de Zwolse Kunstvrienden passen. Er zijn al interessante contacten met Landgoed Beeldentuin Anningahof, met filmtheater Fraterhuis, Academiehuis Grote Kerk en  Stichting Allemaal Zwolle.

Activiteiten van de Zwolse Kunstvrienden zijn lezingen, excursies in Nederland en korte meerdaagse excursies in het buitenland, atelierbezoek en een tweejaarlijkse weekreis naar een interessant land zoals afgelopen jaren Oekraïne, Armenië, Griekenland, Polen, Roemenië.

Bestuur
Annelies Levison (voorzitter)
Han de Carpentier Wolf (vice-voorzitter)
Elly Hakkers (secretaris)
Joost Govers (penningmeester)
Anita Middel (PR & Communicatie)
Margriet Jansen (Excursiecommissie)

Excursiecommisie
Margriet Jansen 06-21586976
Riet Overberg

Het ontstaan van de vereniging van Vrienden in 1956 was te danken aan het inzamelen van gelden voor een zilveren broodschaal voor het Provinciaals Overijssels Museum.
De oprichting van het museum in 1883 werd een feit toen de VORG (Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis) haar 25-jarig bestaan vierde en de tentoonstelling van haar voorwerpen de eerste collectie van het museum werd.

In 1956 werd de Vriendenvereniging opgericht met 90 leden, waarbij we in het bestuur bekende Zwolse namen als mr. J. ten Doesschate en de erven J. J. Tijl tegenkomen. ‘Ware vriendschap is wederzijds’ werd de leuze. In 1995 veranderde het museum in Stedelijk Museum, waardoor de Vrienden de statuten wijzigden en ook hun naam: Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle. Het doel van de Vrienden bleef gelijk, met name het museum ondersteunen met bijdragen voor kunstaankoop en restauratie, het organiseren van lezingen en excursies, en supporter zijn van het museum.

In 2018 is na 62 jaar de vereniging van Vrienden van het Stedelijk museum veranderd in de naam Zwolse Kunstvrienden. Aanleiding was het opheffen van het Stedelijk Museum. De vereniging van cultuur- en kunstliefhebbers is zelfstandig doorgegaan onder de naam Zwolse Kunstvrienden.