Viva la Frida!

Lezing Frida Kahlo door Margaret Breukink

16.00 | 16 november 2021 | Brasserie GuuZs, Dokter Stolteweg 92, Zwolle

Door de nieuwste coronamaatregelen gaat de horeca om 20.00 dicht en hebben we de lezing op dinsdag 16 november vervroegd naar het eind van de middag.  Inloop 16.00, start lezing 16.30 uur. De lezing duurt ca. 2 uur incl. pauze met koffie/thee. Na afloop staat er een hapje en drankje voor u klaar! 

NB: Houd uw QR-code bij de hand!

Bent u ook van plan de tentoonstelling Viva la Frida!  in het Drents Museum in Assen te bezoeken? Of bent u niet in de gelegenheid, maar wilt u er wel graag meer over weten? Kom dan naar de lezing over deze bijzondere kunstenares door Margaret Breukink van Margaret Art, www.margaret-art.nl.

Viva la Frida!

Van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 presenteert het Drents museum de tentoonstelling Viva la Frida! In deze tentoonstelling is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen te zien. Naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, is de tentoonstelling uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo (dat voorheen bekend stond als de Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico Stad met onder meer kleding, korsetten en sieraden.

Topstukken uit de Olmedo-collectie

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. Sleutelstukken uit deze collectie, De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien.

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis

Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! ook kledingstukken, beschilderde korsetten en juwelen van de kunstenares bewonderen. Tegen het einde van 2003 werden veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. Naast foto’s, documenten en kledingstukken omvat de collectie veel van Kahlo’s persoonlijke bezittingen, tekeningen en speelgoed.

Wereldwijd icoon en cultfiguur

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) doorbrak alle taboes van haar tijd en groeide uit tot cultfiguur. Door een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan, was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schilderde kleurrijke zelfportretten vol symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met de kunstenaar Diego Rivera en haar gebroken lichaam stonden centraal.

De lezing wordt verzorgd door Margaret Breukink van Margaret Art, www.margaret-art.nl. Zij gaf eerder lezingen voor de Kunstvrienden over Jan Sluijters en Rembrandt.

Voor wie er niet bij kan zijn, tippen we deze documentaire over Frida Kahlo in het programma Close Up van 1 september 2021: Frida Kahlo – Van de schoonheid en de pijn

Prijs
€20 incl. heerlijke verse koffie of thee van Arno in de pauze en een drankje met lekkere hapjes onder het napraten na afloop. Gratis parkeren!
Introducés betalen €25.

Routebeschrijving
Brasserie GuuZs is prima te bereiken met de auto, fiets en het ov. Met de auto is er een directe afslag van de Ceintuurbaan (N35). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op eigen terrein rondom brasserie GuuZs. U krijgt bij vertrek uitrijkaarten mee. Ook is er een bushalte (Isala Ziekenhuis, lijnen 7 en 664; Isala Hoofdingang, lijn 70) op loopafstand, met verscheidene directe lijnen vanaf het centraal station.

Klik hieronder om in te loggen en aan te melden.

Inloggen
 
Word lid