Door Margaret Breukink van Margaret Art

Lezing Golden Boy Gustav Klimt

19.30 | 12 december 2022 | Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle

Maandag 12 december komt Margaret Breukink van Margaret Art ons voorbereiden op onze excursie naar het Van Gogh Museum met een boeiende lezing over Golden Boy Gustav Klimt.

Kijk hier naar Nu te zien van 26 november 2022.

Gustav Klimt (1862- 1918) is een van de aansprekendste kunstenaars uit de westerse kunstgeschiedenis. Zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten zijn wereldberoemd. Maar wie was deze ‘golden boy’ en wat is het verhaal achter zijn talent? Je kent misschien het werk van Klimt, maar heb je het ook werkelijk gezien?

Gustav Klimt (1862-1918), bekend van zijn gouden portretten van verleidelijke vrouwen, is een vernieuwer in de Oostenrijkse kunst. Rond 1900 weeft hij gestileerde kleurvlakken door elkaar, als een soort sprookjesachtig mozaïek van kleur en glans, waarin nogal wat goudverf verwerkt is. Ook  zijn landschappen, waarvan de kleuren als een tapijt in elkaar vloeien, behoren tot het Weense modernisme.

De rode draad in zijn werk is ‘vrouw’: negentig procent van Klimts oeuvre bestaat uit vrouwenfiguren. Zij zijn wreed, wellustig, zinnelijk, vrolijk, raadselachtig of melancholiek en leven als mythische wezens in een schemerwereld, onderhevig aan noodlot en oerdriften. Klimt deed echter zelden uitspraken over zijn werk of over zijn bedoelingen. Klimts tekeningen zorgen nog meer dan zijn schilderijen voor schandalen: zij waren gewaagd en erotisch. De portretten van de echtgenotes van rijke opdrachtgevers zijn beschaafd, maar als tekenaar ging Klimt veel verder.

Margaret laat ons zien hoe Klimts unieke stijl zich ontwikkelde en waar zijn inspiratie vandaan kwam.

De tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt verkent de invloed van de internationale avant-garde op het werk van Klimt. In het Van Gogh Museum Amsterdam zijn voor het eerst in Nederland tientallen werken van Gustav Klimt te zien naast schilderijen van zijn favorieten Van Gogh, Toorop, Rodin, Whistler, Toulouse-Lautrec, Monet, Matisse en andere kunstenaars.