Lezing over zijn poëtische beelden en beeldende poëzie

Lezing: JEAN ARP – DROMEN, BEELDEN, GEDICHTEN

19.30 | 7 november 2022 | Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle

Hans van der Gaarden, alias Man van Taal, biedt met deze lezing een overzicht van het prachtige werk van de Frans/Duitse beeldhouwer en dichter Jean (Hans) Arp (1886-1966). We reizen door het leven van deze pionier van de moderne kunst.

Arp was in 1916 medeoprichter van het Dadaïsme, een kunststroming die zich verzette tegen de gevestigde orde. Zijn vormen zijn vloeiend, zijn gedichten geestig en spiritueel, maar ze hebben altijd een sterke sociale betrokkenheid.

Dromen zijn voor Arp de belangrijkste inspiratiebron. Alle kunstenaars zijn dromers, volgens hem. Sculptuur en poëzie zijn bij Arp onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij speelde met de woorden ‘zoals een kind met zijn bouwstenen. Ik betast ze en buig ze om, alsof het sculpturen zijn.’ In de lezing komen beide kunstvormen aan bod: sculptuur en poëzie.

We kennen Hans van der Gaarden nog van zijn boeiende lezingen over Dodeigne en Niki de Saint Phalle voor de Kunstvrienden.

Lees hier ook zijn blog over zijn bezoek aan het museum van Jean Arp in Meudon, een voorstad van Parijs, en hoe hij in de ban raakte van het werk van Arp.