UITGESTELD | Lezing ‘Het gevoel van hardsteen’ over Eugène Dodeigne

1 september 2021 | NB fictieve datum!

Hans van der Gaarden, de Man van Taal, komt ons weer bezoeken. U weet nog wel: de boeiende verteller over Niki de Saint Phalle in januari.

Deze keer komt hij ons vertellen over het werk van Eugène Dodeigne, de Franse kunstenaar die ruwe en tegelijk gevoelige beelden kapt uit een van de hardste steensoorten: blauwe hardsteen. In Zwolle staat zijn beeld ‘Figure’ (Beweging) uit 1964 op het Broerenkerkplein (zie foto). In De Fundatie is een bronzen ‘Grote kop’ van hem te zien, ook uit 1964. En in Het Nijenhuis in Heino staat nog een hardstenen beeld ‘Bras Levé’ uit 1977. Dit laatste beeld behoort eigenlijk tot de collectie van museum Beelden aan Zee, maar staat, met andere werken uit BaZ, opgesteld in de prachtige beeldentuin van Het Nijenhuis.

Net als bij Niki de Saint Phalle verbindt hij in deze lezing het werk van de kunstenaar met zijn leven, dat zich grotendeels afspeelde in Noord-Frankrijk. De karakteristieke weerbarstigheid en onopgesmuktheid van de mensen daar vind je terug in de beelden van Dodeigne.

Datum volgt.

 

Inloggen
 
Word lid