Lezing door Hans van der Gaarden, de Man van Taal

Lezing ‘Het gevoel van hardsteen’ over Eugène Dodeigne

19.30 | 10 augustus 2021 | Brasserie GuuZs, Dokter Stolteweg 92, Zwolle

Hans van der Gaarden, de Man van Taal, komt ons weer bezoeken. U weet nog wel: de boeiende verteller over Niki de Saint Phalle in januari 2020.

Deze keer komt hij ons vertellen over het werk van Eugène Dodeigne, de Franse kunstenaar die ruwe en tegelijk gevoelige beelden kapt uit een van de hardste steensoorten: blauwe hardsteen. In Zwolle staat zijn beeld ‘Figure’ (Beweging) uit 1964 op het Broerenkerkplein (zie foto). In De Fundatie is een bronzen ‘Grote kop’ van hem te zien, ook uit 1964. En in Het Nijenhuis in Heino staat nog een hardstenen beeld ‘Bras Levé’ uit 1977. Dit laatste beeld behoort eigenlijk tot de collectie van museum Beelden aan Zee, maar staat, met andere werken uit BaZ, opgesteld in de prachtige beeldentuin van Het Nijenhuis.

Net als bij Niki de Saint Phalle verbindt hij in deze lezing het werk van de kunstenaar met zijn leven, dat zich grotendeels afspeelde in Noord-Frankrijk. De karakteristieke weerbarstigheid en onopgesmuktheid van de mensen daar vind je terug in de beelden van Dodeigne.

Iedereen die hiervoor vorig jaar al een kaartje heeft gekocht, krijgt bericht.
Als het niet lukt erbij te zijn, krijgt u uiteraard uw geld terug.

Incl. koffie/thee in de pauze en hapje&drankje na afloop.