Over Chagall, Diaghilev, Mondriaan, Picasso, Prax, Stravinsky, Soutine en meer.

Lezing Il est cinq heures, Paris s’éveille (1900-1950)

19.30 | 4 januari 2024 | Stadkamer, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle

Donderdag 4 januari 2024 starten we het nieuwe jaar met een lezing met muziek door Josée Claassen van Imago Musica. Josée neemt u mee in de fascinerende wereld van de buitenlandse kunstenaars in het Parijs van een eeuw geleden. Een van hen was Chaïm Soutine, wiens werk we gaan bekijken tijdens de excursie naar Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf op zaterdag 6 januari 2024. Deze lezing is een sfeervolle voorbereiding op ons bezoek daar.

Parijs had begin 20ste eeuw een enorme aantrekkingskracht voor kunstenaars. Daar gebeurde het. Uit alle delen van Europa kwamen ze naar Parijs. Er vestigden zich veel (joodse) kunstenaars uit Oost Europa, maar ook Italianen, Duitsers, Engelsen, Spanjaarden en Nederlanders.

Zo kwam de Spaanse Pablo Picasso in 1900 voor de eerste keer naar Parijs. In 1904 zou hij er zich definitief vestigen en al snel goed verdienen met zijn kunst. Ook de Nederlander Kees van Dongen zou er furore maken met zijn schilderkunst en rijk, beroemd èn Frans worden. Lang niet elke kunstenaar verging het echter zo goed. De meesten waren arm en bleven dat. Ze woonden aanvankelijk op Montparnasse in een simpel ateliergebouw dat vervaarlijk heen en weer zwiepte als het flink waaide. Daar was maar één kraan, geen elektriciteit en alleen zeer primitief sanitair. Maar ze hadden een plek om te werken, ze bevonden zich in de bruisende hoofdstad van de kunsten en ze hadden elkaar.

We kennen allemaal wel de beroemde uitgaansgelegenheden als de Moulin Rouge, Olympia, Bal Tabarin en de Moulin de la Galette. Daar kwamen ze. Het inspireerde hen tot de prachtigste schilderijen. Daar gaat u er een aantal van zien en natuurlijk hoort u ook muziek die daar gespeeld werd.

De uitgaansgelegenheden op Montmartre zorgden ervoor dat de prijzen in die buurt omhoog schoten, zodoende verplaatsten de kunstenaars zich geleidelijk aan naar een ander deel van Parijs. Ze gingen naar Montparnasse. In La Ruche (de bijenkorf) was plaats voor maar liefst 120 kunstenaars die daar een goedkoop onderkomen vonden. Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Chaim Soutine, Ossip Zadkine en vele anderen woonden en werkten er. De drank vloeide er rijkelijk en soms liep dat fataal af. In de lezing hoort u ook daar voorbeelden van.

Sommige kunstenaars kwamen tot grote vernieuwingen in de kunst. Denk bijvoorbeeld aan Mondriaan die in Parijs zijn eigen, wereldberoemd geworden, stijl vond. Hij laafde zich aan de dansmuziek in Parijs en aan de jazz. Dat gaat u horen.

Hoe was het om in die tijd als buitenlander in Parijs te wonen en te werken? Werden de buitenlandse kunstenaars geaccepteerd? Voelden ze zich er thuis? Wat voor werk maakten ze en kregen ze dat verkocht? Daarover gaat deze lezing. U ziet veel prachtige afbeeldingen van werk van bekende en minder bekende kunstenaars en u hoort bijpassende muziek. In deze lezing is dat onder meer muziek van Claude Debussy, van Germaine Tailleferre en van Johann Sebastiaan Bach. Vanzelfsprekend aangevuld met Franse chansons uit die tijd.