Topstuk van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) uit het Vaticaan in bruikleen!

‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ Excursie Utrecht & Wageningen

09.30 | 5 januari 2019 | Utrecht, Centraal Museum

LET OP!!!!!! Vertrek 9.30 uur

(bij parkeerplaats vroegere vd Valk restaurant)

Twee Caravaggio’s, waarvan de beroemde Graflegging van Christus uit het Vaticaan, zijn te bewonderen. Uniek dat dit enorme schilderij van 3×2 meter voor enkele weken is afgestaan aan het Centraal museum. De tentoonstelling bevat ruim zestig bruiklenen, waarvan 46 nooit eerder in Nederland te zien waren. Van Caravaggio is naast zijn Graflegging ook de Mediterende Hieronymus uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat te zien.

Vele schilders uit de 16de en 17de eeuw lieten zich door Caravaggio beïnvloeden. Hij schilderde anders, hoeren en mensen die op een schilderij niet vaak te zien waren.  Zo’n recalcitrante kunstenaar kreeg navolging door schilders uit  vele Europese landen. Tussen 1600 en 1630, de kernperiode van het Europese Caravaggisme, werkten er meer dan 500 buitenlandse schilders in Rome, die vanuit de zelfde inspiratiebronnen en thema’s schilderden, maar door hun verschillende culturele achtergrond toch heel diverse werken produceerden.

Bij hoge uitzondering is het Vaticaan bereid gevonden het stuk voor een paar weken uit te lenen aan het museum. Alleen dit stuk in levende lijve zien is al een bezoek waard. Daarnaast is ook De mediterende Hieronymus uit het Monesterio de la Virgen de Montserrat te bewonderen.

Naast de Utrechtse Caravaggisten van Baburen, ter Brugghen en van Honthorst is een keur aan andere Europese schilders te bewonderen, waaronder Galli, Gentileschi, de Ribera, Seghers en Rombouts. In totaal 70 stuks. Het Louvre, het Uffizi, The National Gallerys Londen en Washington, alsmede diverse kerken in Rome hebben werken voor deze tentoonstelling ter beschikking gesteld.

Ook Utrechtse kunstenaars zoals Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst (zie bijgaande afbeelding) zijn te bewonderen naast die prachtige beroemde Caravaggio’s! Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht.

HULP – Om het schilderij naar Utrecht te halen, schreef de Utrechtse aartsbisschop kardinaal Eijk een brief over het religieuze belang van dit schilderij en ook de Nederlandse ambassadeur in het Vaticaan, prins Jaime de Bourbon de Parme, hielp mee.

Kijk voor meer informatie op de site van het Centraal Museum.

Onderweg naar het middagprogramma, Museum Het Depot in Wageningen, lunchen we in De Blauwe Kamer in de uiterwaarden van Rhenen. Het Depot laat prachtige beelden, voornamelijk torso’s, zien. Een aardige moderne tegenhanger van het ochtendprogramma.

Inloggen
 
Word lid