28 mei 2018 | De stekker uit het oude Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt betekende ook het einde van de vriendenvereniging van het museum.

Maar zeshonderd betrokkenen in de kou laten staan en een zestig jaar oude club zomaar opdoeken, dat wilde het verenigingsbestuur van de Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle niet. ,,Besloten is met een nieuwe doelstelling verder te gaan onder de naam Zwolse Kunstvrienden”, vertelt voorzitter Annelies Levison.

,,We hebben tegen sluiting geageerd, want we vinden dat Zwolle een museum voor cultuurhistorie moet hebben. Maar op een gegeven moment was wel duidelijk dat het museum in zijn huidige vorm zou worden opgeheven en verder gaat onder de vlag van de Stichting Allemaal Zwolle.”

,,Het museum heeft de bruikleengevers benaderd en we hebben twee werken teruggenomen en aan derden geschonken. Het gaat om het schilderij van Gerard Thoolen ‘Bruggetje bij Giethoorn’ dat naar een museum in die plaats is gegaan. En ‘De krantenlezer’ van Titus Leeser, een kleine versie van het beeld dat in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle stond, komt in het Filmtheater Fraterhuis te staan, notabene in een zaal die vroeger het werkatelier van Leeser was. We vinden het belangrijk dat de stukken die we hebben gefinancierd in Zwolle blijven. De meeste zijn van cultuurhistorische waarde voor de stad en daarmee blijven ze behouden voor Zwolle, zo is ons door HCO-directeur Vincent Robijn beloofd.”

,,We hebben ons vizier verbreed. We zijn nu niet alleen aan een museum verbonden. We richten ons op de Zwolse cultuur-historie en op hedendaagse kunst, film en video. We organiseren lezingen en excursies in binnen- en buitenland. De kunstreizen zijn erg populair, want ze gaan naar bestemmingen waar je doorgaans niet zo snel naartoe gaat, bijvoorbeeld naar Armeni√ę. De reis naar Noord-Griekenland, beschikbaar voor 35 personen, was onlangs binnen drie dagen volgeboekt. We gaan ook samenwerken met de¬†Stichting Allemaal Zwolle, het het Filmtheater Fraterhuis en de Anningahof. Door financieel te ondersteunen krijgen we daar ook iets voor terug, bijvoorbeeld in de vorm van een preview van een tentoonstelling.”

,,Dat valt wel mee. We hebben wat in kas zitten en deels worden giften ook gedaan uit de contributiegelden. Die is niet zo hoog; per jaar 25 euro per huishouden, maximaal twee personen, zonder excursies inbegrepen overigens.”

,,Dat kan door een mail te sturen naar info@zwolsekunstvrienden.nl. Binnenkort is ook meer informatie te vinden op onze nieuwe website.”